Poloostrov Pelješac s vína

Když přijedete na poloostrov Pelješac, vzácně zachovalý div středomořské přírody a kultury, může Vás snadno zachvátit pocit, jako by se čas zastavil, někde v době před smartphony a hektickým stylem života. Často bývá díky svému tvaru a klimatickým podmínkám srovnáván s Kalifornií.  Život zde sahá až do doby kamenné a starověku. Tento důležitý kus Středomoří byl po staletí pod vlivem mnoha kultur, které zde zanechaly své stopy.

Vinaři na tomto poloostrově patří mezi nejlepší výrobce červených vín v Chorvatsku. Poloostrov je domovem autochtonní odrůdy Plavac mali crni, která je základem pro legendární vína Dingač a Postup. U této odrůdy postačí dostatek slunečního svitu a minimum závlahy, takže jí dalmatské podmínky plně vyhovují.

Pelješac je také synonymem pro nejvyšší kvalitu korýšů. Ústřice a slávky ze zálivu Mali Ston jsou ceněny po celém světě.

Vinice rostou na prudkých svazích a díky 2800 hodinám slunečního svitu, které na révu svítí ze 3 stran– přímo od slunce, odrazem od  Jaderského moře a následně od  kamení a skalisek - mají hrozny vysoký obsah cukru.

Viniční tratě jsou obhospodařovány výhradně ručně, protože zde kvůli strmosti svahů, které mají sklon až 45st. není možné využívat jakoukoli techniku.

Zdejší vinice jsou příkladem kultivovaného soužití člověka s přírodou,  neuvidíte zde žádné dráty ani jiné podpůrné systémy. Vliv na špičkovou kvalitu zdejších vín má take půda s vysokým obsahem draslíku.

Oblast Dingač

V roce 1961 byla v Chorvatsku vyhlášena první chráněná vinařská oblast, což bylo ještě na území tehdejší Jugoslávie.

Tento region produkuje úžasná vína, která se zde vyrábí již po staletí.

Až do roku 1973 byly přepravovány hrozny při sklizni za pomocí oslů přes průsmyk na vrcholu  hory Zabrada. To samozřejmě nebylo zrovna optimální a proto došlo k výstavbě 400m dlouhého  tunelu Dingač, který umožňuje přímý přístup z města Potomje a k vinicím, které se rozprostírají přímo nad mořem.

Dingač

Legendární víno Dingač, kterému se také říká “král všech chorvatských vín” se vyrábí z hroznů odrůdy Plavac mali. Má temně červenou barvu s inkoustovými odlesky. Voní po švestkách, fících a madlích. V chuti je plné a má bohatou tříslovinu a ovocnost, což je zdůrazněno zráním v dubových sudech. Toto víno má v průměru 15% obsahu alkoholu. Doporučuje se pít při teplotě 17 °C - 18°C k červenému masu, zvěřině či tvrdým sýrům.

Postup

Neméně známé víno Postup je špičkové červené víno se zeměpisným původem, které se taktéž vyrábí z hroznů odrůdy Plavac mali, výhradně z lokality Postup, na jižních svazích poloostrova Pelješace. Má granátově červenou barvu s jantarovými odlesky. Výrazně ovocně voní po bylinkách a koření Mediteránu, v chute je vyvážená lehká tříslovina. Zráním v dubových sudech se stává měkčí a jemnější. Doporučuje se pít při teplotě 17 °C - 18°C k červenému grilovanému masu, zvěřině, rybám a zrajícím sýrům.

Plavac

Legendární víno Dingač, kterému se také říká “král všech chorvatských vín” se vyrábí z hroznů odrůdy Plavac mali. Má temně červenou barvu s inkoustovými odlesky. Voní po švestkách, fících a madlích. V chuti je plné a má bohatou tříslovinu a ovocnost, což je zdůrazněno zráním v dubových sudech. Toto víno má v průměru 15% obsahu alkoholu. Doporučuje se pít při teplotě 17 °C - 18°C k červenému masu, zvěřině či tvrdým sýrům.

Berry Beat s.r.o.

U Svahu 1133/15
154 00 Praha 5 – Slivenec
IČO: 05259282

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

+420 607 553 076

+420 775 059 661